Lavadula angustifolia, syn.L. officinalis, Lamiaceae

Trsnatě větvený polokeřík vysoký až 60 cm. Listy má přisedlé, čárkovité, na okrajích podhrnuté. Květy jsou drobné, uspořádané do chudých lichopřeslenů. Barva květů je modravě šedá. Kvete v červenci až srpnu. Plody jsou čtyři drobné tvrdky. Bylina má charakteristickou příjemnou vůni. Název levandule pochází z latinského " lavare" , tj. omývat se. Římané s oblibou přidávali levan- duli do koupele. Levandule patřila k nejoblíbenějším aromatickým rostlinám. Vždy se používala jak ke kosmetickým, tak k lékařským účelům.

Výskyt: Původem je ze západního Středomoří, její pěstování je však oblíbeno v mnoha zemích a rovněž u nás. Charakteristickou oblastí pěstování je jižní Francie - Provence.

Účinky: Levandule spolu s čajovníkem patří k silicím s nejširším spektrem využití. Na kůži a na sliznici je možné ji použít neředěnou. Uklidňuje při nervovém napětí, hysterii, depresi a nespavosti. Je vhodná při migréně a bolesti hlavy (tři kapky na cukr), analgetikum, antispazmatikum, dýchací obtíže, chřipka, laryngitida, krční infekce, menstruační bolesti (masáže), výrazně snižuje krevní tlak, na popáleniny, na štípnutí hmyzem. Proti molům vložit na kapesníček několik kapek silice do šatní skříně. Duševní působení levandule - silice pomáhá uvolnit energii těsně uzavřenou v elementu Dřevu, urovnat tok energie čchi, a tak odstranit frustraci a podrážděnost. Kvůli schopnosti uvolnit "zamrzlé" duševní energie v navyklém chování - zvláště pokud pochází z nahromaděných nevyjádřených pocitů.

Kombinace: Většina silic

UPOZORNĚNÍ : Vzhledem k tomu, že silice výrazně snižuje krevní tlak, není její vůně pro některé jedince s nízkým tlakem příjemná. Tato silice spolu s čajovníkovou se může nanášet neředěná přímo na pokožku a sliznici.