- Co je olej? Z chemického hlediska není mezi tukem a olejem žádný rozdíl.Záleží jen na teplotě (kokosový tuk je tuhý za průměrné severoevropské pokojové teploty, kromě léta, kdy se mění z docela tuhé kostky na rozplývavou látku.). Rostlinné oleje jsou organické sloučeniny obsahující uhlík, vodík, kyslík. Oleje a tuky se navzájem liší množstvím a druhem mastných kyselin, které obsahují. Mastné kyseliny jsou dlouhé uhlovodíkové řetězce připojené k něčemu, co se nazývá karboxylová skupina. Pro tuky a oleje lze použít termín "lipidy". Ale ne všechny lipidy jsou tuky. Podle obsahu mastných kyselin lze navzájem rozlišit tuky a oleje, ale tyto kyseliny samy o sobě tuky netvoří. Základní komponentou tukové molekuly je glycerol (neboli glycerin) - což je zvláštní druh alkoholu. Tuky a oleje jsou sloučeniny tří mastných kyselin,stejných či různých, s jednou molekulou glycerolu a tak vznikají různé kombinace triglyceridů Některé mastné kyseliny se nazývají esenciální, což znamená, že se netvoří v těle, nýbrž je musíme získat ve stravě, abychom byli zdraví.Mezi esenciální oleje patří kyselina linolová a linolenová.
- LECITIN Lecitin je potravinový doplněk, jenž je pojímán jako cholesterový nárazník.Je změkčovač, antioxidant a zahušťovadlo, proto patří k nezbytným látkám přírodních léčitelů. Hlavní funkcí lecitinu je emulgování, míšení vody s olejem a tím tělu pomáhá absorbovat a štěpit tuky a oleje. Hojnost cirkulujícího lecitinu zabraňuje cévním stěnám stát se "lepkavými" a tak dovoluje cholesterolu cirkulovat volněji a nelepit se na stěny cév.Existují dva druhy cholesterolu HDL - lepší, potřebný v našem organizmu a LDL - špatný, to je ten, který nám tvoří problémy s ischemickými chorobami ten, který musíme v těle snižovat, pokud je nám zjištěn ve vyšších hladinách v krvi. Snížení cholesterolu v krevním oběhu částečně způsobuje rozpouštěcí a emulgační charakter lecitinu. Při vysoké hladině emulgátorů v krvi je usazování cholesterolu v cévních stěnách omezeno. Rovněž aktivita vitamínů rozpustných v tucích se pravděpodobně zvyšuje.
- KOSMETICKÉ VYUŹITÍ LECITINU Jak je již výše zmíněno o lecitinu, jehož funkcí je též změkčování, zahušťování a jako antioxidant. Prostředky péče o pokožku, v jejichž receptuře byl použit lecitin, mají výrazné povrchové a ochranné vlastnosti. Přípravky pro čištění pokožky, jenž obsahují lecitin (lecitin se vyrábí z vaječných žloutků, nebo sójových bobů) mají díky své emulgační schopnosti velmi šetrné a účinné čistící vlastnosti.Jsou blahodárné pro citlivou a mastnou pokožku. Dále výrobky bohaté na fosfolipidy(lecitin) prospívají zdraví kůže u onemocnění, jako je lupénka nebo ekzémy.
- MINERÁLNÍ OLEJE Minerální oleje, vazelína, nebo parafínový vosk (výchozí surovinou při výrobě těchto produktů je ropa) výrobci kosmetiky dlouho a ještě někteří stále (modrá indulona a jiné vazelíny)používali jako olejnatou složku, či součást emulze. Proto je důležité při výběru kosmetických produktů si přečíst z čeho výrobce vyrábí, pokud je napsáno, že z minerálních olejů, nekupovat. Minerální olej je inertní, což znamená zjednodušeně, že není aktivní, tzv. toho moc nenadělá a tím pádem pro péči o pokožku není ničím přínosným.Pro výrobce je přínosem miner.olejů pouze jeho nízká cena. Výhoda výrobků z minerálních olejů je pouze v tom, že jsou dlouhodobě stabilní, laicky řečeno, nezkazí se. Ale to je tak jediné plus oproti rostlinným olejům. Rostlinné oleje lisované za studena obsahují spoustu účinnýách látek prospěšných našemu organismu.
- AROMATERAPIE v našem pojetí,jak ji zde ppředstavuji, je hlavně olejová masáž či olejové ošetření pleti a pokožky, při níž se používají éterické oleje rozpuštěné v základu z rostlinného oleje za studena lisovaného. Éterické oleje nejsou oleji ve smyslu mastné tekutiny, které obsahují mastné kyseliny atd. Jsou to směsi aromatických látek, které dodávají siličnatým rostlinám charakteristickou vůni. Éterické oleje se získávají pouze ze siličnatých rostlin, jenž mají ve svých různých částech těla siličnaté žlázky, z nichž se pak získává éterický olej pomocí různých technologií (např.lisovaním, destilaci, enflouraží atd).
- AVOKÁDOVÝ OLEJ Avokádový olej (Persea americana) - strom zvaný hruškovec pochází z Ameriky, Aztékové a domorodci ze střední Ameriky ho užívali při léčení neduhů a na ochranu pokožky před suchými horkými větry vanoucími v této oblasti. Olej se získává z olejnaté dužiny plodu. Vytlačuje se ze sušených plodů. Čerstvý olej z dužiny avokáda je světle zelený díky obsahu chlorofylu, ale na slunečním světle se rychle rozkládá a hnědne. Je - li olej zelený a nehnědne, pozor! Může se stát, že k rafinovanému oleji se přidalo zelené barvivo, aby působil přirozeněji.
- MANDLOVÝ OLEJ Mandlový olej (Prunus amygdalis var.Dulcis) - mandloň obecná (sladká) pochází ze střední Asie a později se rozšířila po jižní Evropě dnes se pěstuje ve všech zemích kolem Středozemního moře, dále na březích Černého moře a v Americe v Kalifornii. Olej z jader mandloně sladké je bohatý na esenciální mastné kyseliny a bývá oblíbenou složkou kosmetických přípravků.Kvůli jeho hustotě a pomalém rozpouštění do pokožky je velmi vhodný na déle trvající masáže. Má blahodárné účinky na suchou pokožku a je celkem uklidňující.
- MAKADAMIOVÝ OLEJ Makadamiový olej (Macadamia ternifolia) - strom jménem Macadamův ořešák pochází z oblasti na východním pobřeží Austrálie, dále se pěstuje na Havaji, kam byl v roce 1881 dovezen a dnes je Havaj největším výrobcem makadamiových oříšků. Olej z makadamiových oříšků je bledý a slabě voní. Je to velmi kvalitní masážní olej. Rychle se vstřebává do pokožky. Jeho celkový profil se neliší od lidského kožního mazu. Olej má velmi vysoký obsah kyseliny palmitolejové. To je u rostl. olejů vzácné, jejím zdrojem bývá většinou rybí tuk. Tato kyselina je nezbytná při zpomalování procesů stárnutí pokožky a buněk. Během menopauzy u žen bylo zjištěno, že dochází prudkému poklesu obsahu této mastné kyseliny Je vhodný ho použít na pleť žen po menopauze, na péči kolem očního okolí, vhodná kombinace s avokádovým olejem.
Nasycené a nenasycené mastné kyseliny známe zejména z TV reklam, že nasycená znamená špatná, nenasycená znamená dobrá (reklamy na margaríny). Nasycené tuky jsou zpravidla živočišného původu - z masných a mléčných výrobků, ale existují také pevné nasycené rostlinné tuky - kokosový, palmový. Nasycené tuky mají výhodu oproti nenasyceným mastným kyselinám, že jsou odolnější proti oxidaci a mohou být déle a snadněji skladovány - což je charakteristické pro vepřové sádlo. Nasycené tuky mají obvykle vyšší obsah cholesterolu = srdeční choroby. Můžeme zjednodušit charakteristiku nasycených tuků, jenž obsahují maximální možný počet vodíkových atomů v řetězci. Řetězec je úplný, neboli nasycený. Nenasycenému tuku chybí určitý počet vodíkových atomů : má otevřený řetězec, ke kterému se mohou připojit jiné atomy tzv.se může vysycovat. Je to tzv. dvojná vazba. Dvojná vazba je jako zeslabení, stává se možným reakčním centrem pro kyslík - - je náchylná k oxidaci (žluknutí). Ale mastné nenasycené kyseliny jsou snadněji štěpeny při trávení.
V aromaterapii se vícenenasycené oleje míchají s nasycenými i mononasycenými oleji a výsledkem jsou smesi pro blahodárnou masáž. Tvoří aktivní složku kkrémů, mlék a emulzí.
Všechny rostlinné oleje pochází z přírody. Jsme součástí přírodních jevů a jsme to, co jíme. Můžeme ovlivnit svůj metabolismus v tom, co přijímáme, ne v tom, co vylučujeme. V kvalitě naší potravy se odráží kvalita našeho těla.
Jak si vybrat správný olej. Kvalifikovaný aromaterapeut při výběru vhodného oleje klade otázku jaký účinek chce olejem docílit.Nezáleží, zda je olej určen pro vnější či vnitřní užití, vždy záleží na biologické dostupnosti materiálu. Nejde o to, jaký nejlevnější olej lze získat pro salon, ale spíše o to, jaký nejlepší dostupný materiál odpovídá danému účelu. Dobrým pravidlem při výběru přírodních surovin je vyhnout se všemu, co se nekazí. Dát si otázku " A proč se něco mastného nekazí?" Jestliže se na něčem neuživí bakterie nebo to kyslík snadno neštěpí (nežlukne to), pak to nedokážeme ani my (viz.Rama, Flóra a jiné margaríny).
Éterické oleje jsou těkavé látky,rostlinné oleje jsou fixní. V praxi to znamená, že pokud nakapeme na papírový ubrousek několik kapek éterického oleje, vypaří se beze zbytku a nezůstávají po něm ani mastné skvrny, pouze někdy zabarvení (např. heřmánek,či řebříček obsahují azulen a ten zanechává modré stopy na papírku)oproti rostlinnému oleji, který se vsákne do papírku a zůstává tam.
Pokud spojíme znalosti o terapeutických účincích éterických olejů s účinky rostlinných olejů- vznikne masážní, či pěstící směs hodna označení drahokamu (éterický olej) vsazeného do drahého šperku (rostlinný olej).
Použití : dužina plodu poskyte zelený olej, který se rychle rozkládá a získává hnědavou barvu a kořenitou vůni. Avokádový olej se používá na zvláčnění pokožky a její ochranu. Podporuje obnovu buněk a je účinný na suchou, křehkou a zduřelou pleť se sklonem k poškození slunečními paprsky. Je vhodnou součástí výrobků na opalování. Zlepšuje elasticitu pokožky, opakovaně při aplikaci působí na zvýšenou hydrataci svrchních vrstev pokožky. Má vysoký obsah sterolů (10%) - steroly jsou prekurzory hormonů. Olej je vhodný při terapii artritických bolestí. Má vysoký obsah vitamínu D.
Kombinace - Avokádový olej a éterický olej rozmarýnový - na péči o vlasy, podporuje růst vlasů. - Avokádový olej a Makadamiový olej je vhodná směs na pleť žen po menopauze (kvůli obsahu fytosterolů) a s přidáním několika kapek éterického oleje z mrkvových semen a ylang-ylangu
Novinky z Facebooku